Home Zakelijk Spelen Veiligheid staat voorop

Veiligheid staat voorop

Speeltuinen en speelplaatsen zijn bedoeld voor vertier en bieden een speelwaarde voor kinderen. Helaas eindigen jaarlijks ca. 10.000 bezoeken aan speelplaatsen in het ziekenhuis. Veel ongevallen gebeuren dan ook op of bij een speeltoestel. Vooral de klimrekken, schommels en glijbanen zijn berucht, maar ook de luchtkussens, kabelbanen, draaimolens en wippen zorgen voor problemen. Reden genoeg om alert te zijn en regelmatig de veiligheid op een speelplaats te controleren.

Het probleem zit voor een groot deel bij het kind zelf, maar daar zijn het ook kinderen voor. Voor een groot deel is dit te voorkomen door goed in de gaten te houden wat er zich afspeelt op de speelplaats. Daarnaast kunnen veiligere speeltoestellen en speelomstandigheden ongevallen voorkomen of terugbrengen.

Sinds maart 1997 zijn fabrikanten van speeltoestellen en beheerders van speelterreinen verplicht zich te houden aan het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) . Hierin staat onder andere dat speeltoestellen veilig dienen te zijn, maar ook dat de beheerder verantwoordelijk is voor de toestand van het speeltoestel.

De richtlijnen uit de WAS zijn bedoeld voor het uitvoeren van een controle op de veiligheid van een speelplaats. Om de veiligheid goed te waarborgen dient de beheerder goed opgeleid personeel in dienst te hebben en/of regelmatig een inspectie te laten uitvoeren door een gespecialiseerde inspecteur.

Achterstallig onderhoud en gevaarlijke situaties

Er zijn in Nederland nog steeds speelplaatsen waar sprake is van achterstallig onderhoud en gevaarlijke situaties voor kinderen. Dit is vrij snel te herkennen aan bijvoorbeeld:

  • Kuilen en gaten in de grond.
  • Speeltoestellen met kapotte zitjes.
  • Kapotte of verdwenen leuningen of balustraden .
  • Schommelzitjes met kapotte of ontbrekende ophang- of afsluitkettingen
  • Platforms, kettingbruggen en glijbanen met kapotte en/of ontbrekende traptreden of planken.
  • Scherpe onderdelen
  • Uitstekende spijkers
  • Metalen speeltoestellen met roestvorming

Dit zijn redenen om direct in te grijpen en de situatie ten alle tijde veilig te maken voor kinderen.

keurmerk spelen

Ons eigen keurmerk

Wij voeren veiligheidsinspecties uit van speeltoestellen en speelgelegenheden gebaseerd op het WAS en de Europese normen

NEN 1176/ 1177. Aangevuld met de inzichten en interpretaties uit eigen ervaring en van Nederlandse deskundigen en instanties. U bent altijd juist en actueel geïnformeerd.

Van ons hoeft u geen lange procedures en formaliteiten te verwachten. Dit is ons dagelijks werk, we (ver)kennen de omgeving en bij spoed kunnen we direct ingrijpen.

Ons erkend inspecteur keurt uw speelplaatsen en speeltoestellen en wij geven ons eigen keurmerk af, inclusief bijbehorende rapportages en advies wanneer de speelruimte is goedgekeurd.

Alles in 1-pakket

Het onderhouden van speelplaatsen, speeltoestellen repareren, nieuwe inrichtingen verzorgen en inspecties uitvoeren wordt uitgevoerd door ervaren en gecertificeerde hoveniers.

U, als beheerder, kunt ons ook inzetten voor een opleveringsinspectie van een nieuw ingerichte speelplaats met net geplaatste speeltoestellen. Met onze inzet zullen de speelplaatsen altijd aan de norm voldoen.

Kortom wij bieden een alles in 1-pakket aan en kunnen voor u op maat een geschikte uitkomst bieden tegen een eerlijke prijs, omdat wij altijd met u 1-op-1 communiceren en hierdoor efficiënter te werk kunnen gaan.