Home Zakelijk Projecten Vaste planten in de openbare ruimte van Oldenzaal

Vaste planten in de openbare ruimte van Oldenzaal

IMG 3501Door de gemeente Oldenzaal zijn we gevraagd een beplantingsplan te maken voor de opwaardering van een stuk openbaar groen dat gelegen is aan een toegangsweg, de Oliemolenstraat te Oldenzaal. De gemeente benadrukte dat dit een kleurige en aantrekkelijke entree van de stad moet worden.

Uitgangspunten

Er waren een paar uitgangspunten waar het project aan moest voldoen:

  • Aantrekkelijk ogende beplanting het gehele jaar door.
  • Planten die geschikt zijn voor de openbare ruimte (duurzaam en sterk sortiment).
  • Onderhoudsvriendelijk / arbeidsextensief beheer.

Werkwijze

Samen met de gemeente hebben we de locatie ter plekke bekeken. Er werd gekeken naar de ligging en de aanwezige ondergrond. Dit is belangrijk voor de beplantingskeuze en het grondwerk. Een plan kan alleen slagen wanneer er gestreefd wordt naar het eindresultaat en dit in stand te houden.

beplantingsplan oliemolenstraat

Er is door ons aan de hand van de uitgangpunten en de bevindingen ter plekke een beplantingsplan op maat uitgewerkt. Wij hebben ervoor gezorgd dat er verschillende (blad)texturen, kleuren en hoogtes in de beplanting komen voor een visueel ruimtelijk aanzicht in elk seizoen van het jaar.

Soortecht plantmateriaal 

Hoveniersbedrijf F. Vije heeft voor dit project gekozen voor een leverancier die vaste planten kweken onder een milieukeur en voorzien zijn van een productiecertificaat. Hiermee is de soortechtheid van de planten gewaarborgd.

Uitvoering

In mei 2013 zijn we gestart met het project. De ondergrond is verbeterd voor een goede groei van de planten en een goede bodemstructuur. Met een beplantingsplan op schaal is de indeling en beplanting uitgezet. Door dichte plantafstanden bereiken we sneller een dichte begroeiing, wat de onkruidgroei vermindert en het aanzicht op de beplanting vergroot.

Onderhoud

Het onderhoud in het eerste jaar is van groot belang op het slagen van het plan. Onze vakbekwame hoveniers onderhouden de beplanting op een verantwoorde wijze om uitval van beplanting te beperken en de ontwikkeling van planten te stimuleren.

Het resultaat

Nu 2 maanden na aanleg mag het eerste resultaat er zijn! De gele daglelie’s (Hemerocallis ‘Hyperion’) bloeien volop. Ooievaarsbek en kattenkruid geven een mooie blauwe tint.

Oftewel het plant vak vertegenwoordigt in bloei en kleur Oldenzaal.

IMG 3502

(augustus 2013)

IMG 3503

voor