Home Inspiratie Tips van Vije Mooi stevig en dicht gazon

Mooi stevig en dicht gazon

Verbeteren van de bodemstructuur 

Vergeling en trage groei van uw gazon wordt vaak veroorzaakt door stikstof- of magnesiumgebrek. Dit kan komen door een werkelijk gebrek aan deze stoffen, maar vaak is een slechte bodemstructuur de reden. Verbetering van de bodemstructuur zorgt voor meer activiteit in het bodemleven waardoor voeding beschikbaar komt voor het gras. Dat kan al het gewenste effect geven.Voor het verbeteren van de bodemstructuur is het dan ook van belang om goed te bemesten met een kalkbemesting. Het effect is pas merkbaar over een aantal maanden dus is het aan te raden om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het liefst in februari begin maart.

Verticuteren

Verticuteren kunt u zodra de vorst uit de grond is. Zorg ervoor dat de mesjes aan uw verticuteerhark of verticuteermachine scherp zijn door de grond kunnen snijden. Hierdoor wordt mos, een vervilte graslaag en onkruid verwijdert. Tegelijkertijd wordt de bodem belucht wat belangrijk is voor de bodemstructuur.

Bemesting

Vroeg in het jaar is het al van belang om te beginnen met het bemesten met kalk van uw gazon. Als u geverticuteerd heeft is het belangrijk om het gazon goed te bemesten met een mest, het liefst een mest dat geschikt is voor het gazon, hiermee behaalt u het beste resultaat. Bij gazonmest is de verhouding stikstof (N) dat is toegevoegd hoger dan bij meststoffen voor tuinplanten. Stikstof zorgt voor direct resultaat, werk zeer snel. Extra magnesium (Mg) zorgt voor een diepgroen gazon.

U kunt gazonmest aanschaffen met een langdurende werking van ca. 4 maanden en daarna ca. 3 keer per jaar bemesten. Deze meststoffen zijn omhuld met een  Osmocotelaagje dat onder invloed van water telkens in kleine hoeveelheden meststoffen afgeeft. De ‘gewone’ gazon mesten werken éénmalig en dan is het noodzaak om elke maand in de periode maart t/m oktober het gazon te bemesten. Hierdoor krijgt u een diepgroene dicht grasmat waar onkruid geen kans krijgt.

maaien

Maaiadvies

Vanaf het moment dat de nachttemperatuur rond de 10 graden Celsius komt te liggen begint het gras te groeien en kunt u beginnen met maaien. Stel de maaihoogte in op 3-4 cm. Maai wekelijks en indien nodig 2 x per week. Verwijder met een opvangbak van uw maaier het maaisel of hark uw gazon af, zodat het achtergebleven maaisel niet kan vervilten op uw gazon. Bij heet weer de maaihoogte instellen op 5-6 cm.

Sproei-advies

Bij een langere perioden van warm of droog weer water geven, liefst 1 of 2 keer per week verschillende uren achter elkaar. Zet op dezelfde plek de sproeier neer, zodat het gras voldoende water krijgt voor een aantal dagen. Water geeft u ’s avonds als de zon weg is, nooit in de volle zon, want dan kan uw gazon verbranden.

We wensen u veel plezier met een mooi groen en dicht gazon.

Kijk hier voor een gedegen aanleg van uw gazon.