Snoeitips
De belangrijkste redenen om te snoeien;
Zorgen voor voldoende stimulering van bloei en groei
In de heester of boom zorgen voor meer licht en lucht
Dode delen verwijderen
Boom of struik, bv haag in de vorm houden die men wenst
Het afknippen van uitgebloeide bloemen om verdere bloei te bevorderen
Als takken of bladeren zorgen voor overlast
Verschillende soorten snoei;
Verjongingssnoei,
Door de plant in delen per jaar terug te zetten, elk jaar bv. 1/3 deel dan krijgt deze de kans om zich te verjongen en toch blijft deze dan elke jaar op de andere takken bloeien zodat men dit niet hoeft te missen.
Door drastisch terug te zetten ontstaat een extra sterke groei, bv bij Rhododendrons en laurierplanten wordt dit nog wel eens toegepast om de plant te vernieuwen.
Snoeien om bloei te bevorderen,
Heesters die in zomer en najaar bloeien,
Deze catagorie planten bloeien op eenjarig hout en dient men in het voorjaar terug te snoeien tot ca 15-20 cm boven de grond. Deze planten bloeien op hout dat zich dat jaar vormt en bloeien in de zomer/nazomer met aan elke tak een bloem.
o.a. Hydrangea paniculata en arborescens soorten, Potentilla,s, Vlinderstruiken, Spireae’s etc
Heesters die in de winter en het voorjaar bloeien,
Deze dienen na de bloei teruggesnoeit te worden, hierbij worden de uitgebloeide bloemen eruit geknipt zodat zich weer nieuwe bloemknoppen gevormd kunnen worden.
Vaste planten,
In het najaar als er geen bloeiwijzen zijn die een decoratieve functie in de winter kunnen hebben, oude stengels terug knippen maar het oude loof als winterdek op de plant laten staan, dit kan men in het voorjaar verwijderen.
Verschillende soorten kan men na de bloei terug knippen om een tweede bloei te verkrijgen.
Groenblijvende heesters,
Deze hoeven in principe niet gesnoeid te worden, eventueel alleen vorm snoei indien gewenst, verder alleen dood hout en elkaar kruizende of zieke takken.
Coniferen en Hagen van bv Taxus en Buxus,
Snoeien niet eerder dan mei i.v.m. nachtvorst en niet later dan augustus snoeien. De coniferen en Taxus hagen het liefst snoeien rond de langste dag 21 juli. Liguster en buxus haagjes kunt u verschillende keren snoeien om ze mooi strak te houden.
Fruitheesters,
Druiven en kiwiplanten in de winter snoeien, vanaf februari komt de sapstroom op gang en kunnen deze planten niet meer gesnoeid worden.
Bessenstruiken, frambozen en bramen na het dragen van de vruchten terugsnoeien.
Fruitbomen,
Snoeien in de winter, niet bij vorst. Zorgen voor een open kroon en kruizende takken eruit snoeien. Waterloten uit de kroon snoeien, waterloten op de onderstam en wortelscheuten losscheuren op de aanhechting.
Bomen,
Wintersnoei in de winter bij bijvoorbeeld, walnoot, esdoorn en berk omdat deze bloeden op het moment dat de sapstroom op gang is gekomen, zomersnoei bijvoorbeeld de gevormde takken terugsnoeien tot op de hoofdtakken die geleid zijn in vorm zoals bij een leilinde of dakplataan.