Terras

Een terras in de tuin komt meestal voor en het is belangrijk dat u deze kunt gebruiken naar wens. Hieronder een aantal uitgangspunten die u kunnen helpen bij de aanleg van een terras in uw tuin.

1. Bepaal wat u wilt doen met het terras

De functie van een terras is heel bepalend.

Wilt u vanuit huis even snel naar buiten gaan of eet u graag buiten? Zorg er dan voor dat het terras dicht bij uw woonkamer of keuken ligt.

Een terras kan ook dienen als ondergrond van een tijdelijk zwembad of u wilt juist even ontspannen op een rustige plek.

De functie van een terras is daarom belangrijk om vooraf te bepalen en kunt u bepalen waar het terras zou moeten komen.

2. Kijk naar de ligging van het terras

Wilt u graag buiten zitten maar houd u niet van de kou? Leg uw terras beschut tussen hagen, dicht bij huis (stralingswarmte of heater), uit de wind en op het zuiden. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden om lekker beschut te zitten. Bijvoorbeeld door een verplaatsbaar schuttingdeel of haag, een windscherm, etc. Vraag ons ernaar en wij denken graag met u mee.

Het is ook mogelijk om een ‘zitkuil’ te maken, dan ligt u terras verdiept. Als u wilt genieten van een mooi uitzicht of u wilt een middelpunt in uw tuin creĆ«ren kan het terras ook hoger liggen dan de rest van uw tuin.

3. Meet de benodigde ruimte op

Maak het terras ruim genoeg, zodat er voldoende zit- en doorloopruimte is naar bijvoorbeeld de tuin, het huis of een ander terras in uw tuin. Dit kunt u doen door de ruimte om uw tuinmeubilair op te meten. Zet uw tuinmeubilair in verschillende opstellingen en neem eventuele uitbreidingen van tuinmeubilair mee in uw opmeting, zodat u altijd voldoende (loop en zit) ruimte overhoudt.
Houdt u vaak tuinfeestjes? Denk aan een voldoende afmeting van de grootte van het terras waar genoeg stoelen, tafels en partytenten op passen. U wilt tenslotte niet dat het feestje eindigt in de plantenborder.

4. Kies een verharding die bij uw wensen past

De kleur is van belang voor de uitstraling van uw terras in uw tuin. Ga kijken bij voorbeeldopstellingen of vraag monsters aan. Op een plaatje kan het heel erg verschillen dan wanneer u het in het echt ziet en bij daglicht.

Het soort verhardingsmateriaal is bepalend voor het gebruik en de uitstraling. Het is goed om te voelen. Een aantal aandachtspunten:

  • Is een steen of tegel niet te glad?
  • Tussen grind, split, kiezels etc. zit veel verschil. Een goede fundering is belangrijk voor het loopgemak. Bekijk een voorbeeld.
  • Aan een ruw oppervlak blijft veelal vuil of mos en algen hechten. Na verloop van jaren en gebruik zal dit over het algemeen minder worden.
  • Blijven krassen goed zichtbaar?
  • De hardheid van een steen of tegel. Is het snel breekbaar of broos?
  • Blijft de kleur behouden of vervaagt deze?
  • Strakke randen of afgehoekte randen? Denk aan kleine beschadigingen van strakke randen of u dit hinderlijk vindt.
  • Kies een stijl die past bij uw huis of tuin. U kunt ook juist een contrast aanbrengen bijv.:

– hard / zacht

– oud / nieuw

– strak / los

– textuur (motief) / egaal

– Oosters / Westers

– natuurlijk / kunstmatig

– kleur / neutraal

etc.

Met verharding kunt u rekening houden met duurzaamheid in uw tuin. Denk aan waterberging, een duurzaam productieproces, natuurlijke materialen, hergebruik, etc.

5. Zorg voor een goede fundering

Om verzakkingen tegen te gaan is een goede fundering nodig. Het gebruik, de natuurlijke ondergrond en soort verharding van een terras bepaald de soort en dikte van een fundering.

Kijk voor meer informatie bij grondwerk en aanleg