Gazon
Een gazon maakt uw tuin groen en beleefbaar. Het creëert ruimte voor rust en plezier. Uw gazon moet voldoen aan uw wensen. Er zijn meerdere mogelijkheden voor een gazon:
- Inzaaien.
- Graszoden voor een snel resultaat.
- Kunstgras voor direct resultaat en minder onderhoud. (binnenkort meer informatie)
Inzaaien
Voor het inzaaien van een gazon kan men kiezen uit diverse grasmengsels. Aan de hand van het beoogde gebruik kunt u hieruit een keuze gaan maken. Het speelgazon is verreweg het meest gebruikte gazonmengsel. Dit zijn grassoorten die tegen een stootje kunnen en een goede dichte gazonmat vormen. Daarnaast is er ook nog siergazon dat bestaat uit fijnere grassoorten en een heel mooie grasmat vormt. Sportgazon dat bestaat uit grovere sterkere grassoorten en is geschikt als er regelmatig op gesport wordt. Tegenwoordig bestaan er ook mengsels met soorten welke beter tegen schaduwplekken bestand zijn.
Indien de keuze is gemaakt voor het betreffende grasmengsel en dit heeft aangeschaft (ca. 1 kg per 40-50 m²), kunt u beginnen met de voorbereiding.
- Het is heel belangrijk om het oppervlak vrij te maken van onkruiden en rommel zoals hout en wortelresten, als dit is gedaan dan kan men de grond spitten of frezen, zodat de grond goed waterdoorlatend wordt en men kan gelijk compost en bemesting door de grond heen werken. Hierdoor komt het bodemleven op gang en heeft het gazon een goede voeding. Een grasmat bestaat uit heel veel grasplantjes die ook voeding nodig hebben om goed te kunnen groeien, zodat er een dichte grasmat kan ontstaan.
- Nadat de grond gespit of gefreesd is dient men het oppervlak goed te egaliseren, dit kan men doen door met een waterpas en een lange lat de grond af te rijen, zodat het oppervlak goed waterpas ligt of indien nodig gelijkmatig af loopt. De grond moet men hierna goed aandrukken met een grasrol of met twee plankjes onder de laarzen of klompen gebonden. Hierna weer aanharken en weer plat lopen of rollen. Verschillend keren herhalen zodat de grond écht vlak is.
- Nadat dit uitgevoerd is moet men nog een laatste keer het oppervlakt licht harken waarna het graszaad kan worden ingezaaid. Hiervoor kan men het beste het zaad mengen met zand en in twee delen zaaien, 1 maal in de lengte en 1 maal in de breedte, zodat u een gelijkmatig ingezaaid gazon krijgt.
- Nu het gazon is ingezaaid is het van groot belang om te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft. Hiervoor goed elke dag controleren en indien nodig water geven met een fijne straal zodat het zaad niet weg spoelt.
- Na een dag of zeven ziet u dan dat de zaadjes gaan kiemen en is de basis voor een mooie groen grasmat gelegd. De eerste maaibeurt kunt u uitvoeren als het gras ca. 6-7 cm hoog is en dan niet korter maaien dan 4-5 cm.
Om jarenlang te kunnen genieten van een groen gazon is goed onderhoud noodzakelijk.
Graszoden
Voor het leggen van een gazon van graszoden heeft u dezelfde voorbereiding nodig als voor het inzaaien van een gazon.
- Als u het oppervlakte goed hebt geëgaliseerd en de bemesting (voor een nieuw gazon) hebt verwerkt kunnen de zoden besteld worden. Ook uit de zoden kunt u qua grasmengsel een keuze maken, al heeft u hier minder keuze dan bij graszaden. De zoden zijn 40 cm breed en 250 cm lang en daardoor 1 m² per stuk. Hierdoor kunt u gemakkelijk uitrekenen hoeveel nodig is, indien u een vierkant of rechthoekig gazon wilt. Indien u een gazon heeft met allemaal bochten dan moet men rekening houden met knipverlies en wat extra graszoden bestellen.
- Als de zoden worden geleverd dient u deze zo snel mogelijk te leggen om uitdroging te voorkomen. U begint indien mogelijk aan een rechte kant met leggen en legt verder vanaf de eerst gelegde zode, dus u loopt niet over de geëgaliseerde grond. Men kan een plankje gebruiken om op te steunen met de knieën, zodat de zoden niet beschadigen. De kanten strak tegen elkaar aan leggen en de zoden telkens laten verspringen, zo ontstaan er geen doorlopende naden. Als de zoden zijn gelegd kan men de randen in vorm knippen en daarna nog een keer met de grasrol aandrukken, zodat de wortels van het gras goed contact maken met de ondergrond.
- Hierna de zoden goed water geven. Controleer of deze aan de onderkant goed doorweekt is door even een zode op te tillen. Vanaf nu zeker 10 tot 14 dagen dagelijks water geven, zodat de zoden goed doorweekt zijn. Na deze periode zullen de zoden doorgeworteld zijn en mag er over gelopen worden. De komende weken nog goed in de gaten houden met water geven en als het gras groeit bij circa 6-7 cm hoogte voor de eerste keer maaien op een stand van 4-5 cm hoogte.
Om jarenlang te kunnen genieten van een dicht groen gazon is het ook bij zoden noodzakelijk om het gazon op de juiste manier te onderhouden.
Voor de beste keuzes op het gebied van graszoden adviseren wij Queens Grass. Bestel via ons uw graszoden en indien nodig leggen wij uw gazon aan door onze vakmensen. Wij informeren u graag welke grasmengsels u nodig heeft.